Acareturi gospodărești din  Cadăr

ACARETURILE ȘI TERENUL DIN GOSPODĂRIA CĂDĂREANULUI

Aurel Mișa
Viorel Muțiu

 Acareturile și terenurile din gospodăria cădărenilor sunt tratate în perioada de până la venirea comuniștilor la putere, până la jalnicul proces de colectivizare forțată. acțiune prin care s-a distrus întrega structură a gospodarie țărănești, terenurile fiind preluate de stat prin structurile organizatorice ale acestui, CAP, GAS SMT, etc.

 În condițiile lipsei terenurile ca proprietate privată a țăranului și implicit lipsa  producției agricole, o serie de acareturi terenuri din incinta gospodarie si-au pierdut utilitatea.

 În acest condiții vom arăta cum era dotată gospodărie unui cădărean de nivel mijlociu.

 Incinta, sau terenul în cre este organizată gospodăria se compunea din următoarele parcele;

A.- Acareturile gospodărie ;

1.- Clădirea de locuit, (Casa )Constrcția ce mai solidă construită  din zidărie, acoperiș din țiglă având  în  general  două camere, o bucătărie și un coridor numit tărnaț. Podul era utilizabil se folosea pentru  cereale sau alte produse. În pod se mai afla și afumătoare în care erau afumate produsele de la  pomana porcului.

2.- Bucătăria de vară.(Cuina mică );

 Bucătăria de vară, constructie din zidărie, având una sau doua încăperi, asigurate cu coș de fum.  În  cazul unei încăeri aceasta este folopsită pentru gătitul mâncării în perioada călduroasă.  A doua  încăpere dacă există este folosită pentru părepararea hranei pentru animale ( lături pentru porci sau  uruială pentru animalele mari, cabaline și cornute )

3.- Grajdul ( Ștălogul );

 Constructie din zidarie, acoperită cu tiglă, destinată în special adăpostului animelelor mari, cai,  vaci, boi, având mai multe încăperi funcție de animalele pe care le aavea gospodărie. Construcția are  podul utilizabil, având o pardoseală de lut cu exceptia șofrului, care are o pardoseală din șipci și pe  suprafața cărei se depozita  porumbul știulet. Șipcile find distanțate asigurău o bună aerisire  porumbului.În acest pod se mai depozita, usturoiul, ceapa si alte produse .

4.- Șopronul ( Șofru )

 Spatiu deschis făcând parte di corpul grajdului folosit în principal la adăpostirea căruței  sau al  carului, mijloc de transport al gospodarului. În unele soproane se mai afla o masă de dulgherie la  care se repara sau se faceau diferite piese din lemn, funcție de priceperea gospodarului

5.- Cămara ( Umbariul );

 De ordine face parte împreuna cu Șofrul din corpul Ștălogului, În umbari se află și scara de aces la  podul ștălogului prin care se urca porumbul care urmează să fie depozitat in acest pod. Este un loc  răcoros în care se păstrează foarte bine murăturile, șunca. Clisa, cârnații și alte alimente.

6.- Cletul;

 Constructie separată, compartimentată în care se depoziteză, grâul de foloșință imediată, având și  un mic siloz în care afă făina necesară pentru pâine. In spatiu liber dintre compartimenete se află o  masută pe care se păstreză pâinea pregătită în casă pentru consumul familiei. După cum se vede,  acarestul este destinat în special produselor de panificaîie și penrtu panificație.

7.- Fântâna (Fântâna );

 De formă circulară, având dimetru între 1,00-1,40 m, parapeti din lemn și acoperiș din țigla.  Dispune de un tambur pe care este infășurat un lanț având la cei capeți galeți sau construcții speciale,  numite vedre realizate de forma unor butoiașe din lemn, fără unul din capace, care servesc la ridicare  apei. Acționarea este făcută de o roata fixată la marginea tanburului sau de o manivela.

8.- Cotarca ( Cotarca );

 Construcție specială pentru depozitarea știuleților de porumb,  având la bază un suport de zidărie  mai inalt, care uneori este folosit ca spațiu pentru alte utilități, peste care se află construția cotărcii  proproiu zisă,  având pereții realizați din sipci ( lătezi ) pentru a asigura aerisirea porumbului,  acoperișul fiind din țiglă. Capacitatea est funție de cantitatea de știuleții care urmează să fie  depozitați.

 

9.- Cotețul ( Cocețul ) ;Construcție din zidărie având mai multe compartimente și fiind folosite  pentru  adăpostul găștelor și a rațelor. În unele gospodării găinele au un regim special pe timpul căduros,  lasate afară ele inopteză intr-un pom, de ordine salcâm aflat in curtea gospodăriei

10.- Cosina; Constrcție având peretii din lemn, acoperiș din țiglă, având două compartimenete din care unul  pentru scoafă și purcei, iar cel de al doilea pentru grasuni. Podina este din lemn și dispusă la oarecare  înălțime fața de sol pentru a asigura eliminarea dejectiilor.

11.- Pleveria;Construcție specială pentru adăpostirea plevei rezultate de la macinișul păioaselor, pleva care  este folosită în combinație cu tărâțe la hrana animalelor mari, cai și vaci. Pereții sunt realizați din  lemn, scândură și acoperiș din tiglă. Nu are pod in vederea folosirii intregului spațiu construcției

12.- Șura;

 Adăpostul pentru oi constructie având pereții din lemn sau impletitură de râchită și acoperiș din paie  prin care se asigura căldura necesara pentru oi în perioada de iarnă când erau adăpostite în șură. Vara  și în perioada călduroase oile erau date la ciopor, la stână păstorite de păcurar.

 13.- WC, ( Clozetul ) ; tip latrină, având o hasna care se vidanja periodic, construit din scândură sau din  zidări și amplasat in afara curții.

B.- Spațiile pentru cultura legumelor ;

 Tenurile disponibile din incinta gospodăriei, neafectate de construcții sau de alte obiecte sunt  parcelate și folosite pentru  cultivarea legumelor si a zarzavaturilor. Uneori eceste spații sunt  parcelate pe tipuri de culturi sau sunt folosite în culturi alterante. În aceste terenuri  sunt cultivați in  mare parte cartofii, produs de baza in hrana cădărenilor, fasolea, castraveții, ardeiul, varza, ceapa,  usturoiul, mazărea, morcovii, pătrunjelul, păstărnacul, mărarul, macul și altele, funcție de optiunile și  tradiția  familiei. Când terenurile sunt mai generoase ca suprafață, aceste culturi sunt grupate pe  criterrii diferite, recoltare, utilitate etc. In multe gospodării sunt zone de teren rezervate florilor sau  pentru răsaduri necesare legumelor replantabiel

C.- Spații rezervate pomilor ftuctiferi.

 De ordine pomii toți sunt fructiferi și plantați pe conturul terenului, grupați în funtie de rod, și  mărimea coroanei, evitând să facă umbră legumelor din vecinatate. Uneori pomii sunt grupați pe  soiuri sau plantați în spații rezervete pentru grupuri de pomi. În general sunt plantați; meri, peri,  caiși, cireși, vișini, nuci, gutui, pruni, piersici și alte soiuri. Cei care se ocupă de apicultură plaseaza  stupina în acest spațiu.

S.- Spatii de depozitare;

 Sunt poțiuni de teren necultivate, în care sunt depozitate furajele pentru animale, fânul, paiele  rezultate de la treieriș, tulei, trifoiul. Tot în acest spațiu se depozitau păioasele după recoltare și unde  venea batoză și le treiera. Acest teren era corespunzător nevoilor gosăpodărie si a depozitării  producției proprii. În cazuri de surplus, furajele erau valorificate prin vânzare la sătenii care au aveu  culturi dar intrețineau animale.

[Cadar Acasa] [Cadar I-A-A] [Cadar Date] [Cadar Baronii] [Cadar Personalitati] [Cadar Biserica] [Cadar Preotii] [Cadar Dascalii] [Cadar Monumentul] [Cadar Glosar] [Cadar Traditii] [Cadar Acareturi] [Cadar Monografia] [Cadar Relief] [Cadar Album]

Copyright © 2010 by Cadar.org